21 / 4
Zgłoś

Aby dodać komentarz zaloguj się proszę.

Komentarze:

  • Anonimowy

    @sharpy ale niektore produkty nalezy solic pod koniec obrobki inaczej stwarnieja - fasola, watrobka. Te ciekawostki sa w sumie nic niewarte, gospodynie, ludzie pewne rzeczy stosuja bez konkretnej wiedzy, ale tkwi w tym doswiadczenie pokolen i ziarno prawdy i raczej bede sie sluchac babki w kuchni podczas gotowania niz kwejka.

    3
  • Paskudny Stary Dżon

    "Gęściejsze"? Co to za język?

    1
  • SiatkaDyfrakcyjna

    @Bill_Django Polski, stopień wyższy od przymiotnika gęste. Poprawna forma.

    0
  • sharpy
    sharpy 9 lat temu Odpowiedz

    Słona woda gotuje się w wyższej temperaturze, przez co produkty są lepiej ugotowane, a poza tym wchłaniana jest przez produkty podczas gotowania, przez co zostaną dobrze posolone wgłąb, a nie tylko posypane solą po wierzchu.

    6
  • sharpy
    sharpy 9 lat temu Odpowiedz

    Alkohol będąc nieprzyswajalnym wysokoenergetycznym produktem w całości przekształcany jest w energię wydzielaną jako ciepło ciała. A i owszem, efekt rozszerzonych naczyń, gdy "paliwo turbo" skończy się w krwi spowoduje szybsze wychłodzenie, ale dopóki alkohol jest w organizmie, rozgrzewa go.

    1
  • Anonimowy

    @sharpy nie, nie rozgrzewa go, powoduje zabieranie rezerw ciepla przeznaczonych do podgrzewanie waznych organow wewnetrznych do wartwy zewnetrznej ciala jakim jest skora. Nie ogrzewa organizow, wyziebia go od srodka, powdujac jedynie zludne uczucia ciepla na skorze. Alkohol rozrzerza naczynka zwiekszajac powierzchnie wzgledna i blokujac naturalny mechanizm zmniejszania powierzchni poprzez ktora z organizmu mozna stracic rezerwyciepla, krew szybciej tez krazy, szybciej transportujac zasoby ze srodka na zewnatrz, w krotkim czasie powoduje niejako bezsensowne wuplukanie tego co organizm schowal sobie na czarna godzine.

    2
  • Anonimowy

    Mleka nie powinno pić się w czasie zapalenia gardła bo osiada ono na gardle i jest pożywką dla drobnoustrojów

    5
  • Greony12

    za to kwaśne mleko juz mniej, tak słyszałem

    0
  • Anonimowy

    Słona woda ma wyższą temperaturę wrzenia niż woda nieposolona, więc nasze ziemniaczki powinny się w niej ugotować szybciej :D

    7
  • Lifter2016

    Ale więcej czasu minie, zanim zacznie wrzeć :D

    2
  • Anonimowy

    Ze smakami na języku to na 90% prawda, a ten obrazek kłamie. "Osuszcie" sobie język i posypcie na sam czubek troszkę soli - nic nie poczujecie. Ślina rozprowadza wszystko. Jeśli jednak położycie sól w odpowiednie miejsce, nawet suche smak i tak będzie. Jeśli się mylę to proszę żeby jakiś spec mnie poprawił. Spec, nie gimnazjalista z 5 na półrocze.

    5
  • Kaliope
    Kaliope 9 lat temu Odpowiedz

    Kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie konkretnego smaku znajdują się na całym języku, ale najwięcej ich jest w konkretnym miejscu. Tam właśnie najlepiej odczuwa się dany smak. A co do Twojej wypowiedzi - nie jestem pewna, ale myślę, że jest to związane z tym, co napisałam. Za mało kubków smakowych w danym miejscu, to za mała siła sygnału nerwowego, żeby nasz mózg to odczuł. Ślina rozprowadza substancję i pomaga zaangażować więcej receptorów.

    1
  • Anonimowy

    Teraz obalę inny mit: 500+ nie jest dla patoli, lecz dla ubożejącej klasy średniej by to oni decydowali się na dziecko, a nie wyżej wymienieni patole. Bo patologia i tak się mnoży, a klasa średnia nie , więc trzeba ich jakoś wspomóc. Za kasę ściągnięta w podatkach od tych co gówno do naszego kraju wnoszą!

    -22
  • Anonimowy

    @radioactiveugly No tak, bo patole żyjący z zasiłków coś do budżetu wpłacają... Żelazna logika, nie ma co. Tak jak to, że trzeba wszystkim zabrać by niektórym później oddać... jakieś 70% tego co się zabrało. Robin Hood byłby z Ciebie dumny !!!

    15
  • BloodHound_PL

    Tutaj zaprezentowano w większości ciekawostki przyrodnicze, a ja wpadłem na jedną, życiową rozkminę: Mit - każdy człowiek zasługuje na szczęście; Fakt - każdy człowiek ma (powinien mieć) prawo dążyć do szczęścia, ale na wszystko trzeba sobie w życiu zapracować. Przepraszam za zamulanie i życzę dobrej nocy.

    8
  • Anonimowy

    @BloodHound_PL Wielu ludzi zasłużyło na szczęście, ale go nie mają. Akurat życiowych spraw nie da się ująć w ramy jakiś praw czy faktów.

    8
  • BloodHound_PL

    Niestety, biorąc się do pracy podejmujesz ryzyko wykonania bezowocnego wysiłku. Możesz pracować na coś, czego nigdy nie osiągniesz, ale wszystko co masz, wzięło się z mniejszej lub większej pracy.

    4
  • Anonimowy

    Z tym, że człowiek nie traci więcej ciepła przez głowę, to bzdura... Po pierwsze, pogromcy mitów to badali, po drugie, samemu sobie można to sprawdzić. Sam mieszkam w domku gdzie bywa dosyć zimno nawet latem w nocy, i mam w szufladce pod ręką czapkę. Często z nią siedzę, mogę mieć przy tym koszulkę na krótki rękaw i jest mi wtedy gorąco, ale gdy tylko ją zdejmę, kiedy jest zimno, to zgroza, czuje, że tracę energie. Być może, jest to uwarunkowane pracą umysłową, ale na pewno, w zwyczajnej sytuacji, podczas pracy przy biurku, lepiej jest mieć nakrycie głowy, niż sweter, w moim konkretnym przypadku.

    -9
  • kuba-niezgoda

    tru robiono test w arktyce na żołnierzach ale jajogłowi ubrali żołnierzy nie dając im czapek więc logiczne że w miejscu niechronionym najwięcej sie traci

    9
  • sharpy
    sharpy 9 lat temu Odpowiedz

    @kuba-niezgoda Z drugiej strony utrata ciepła jest proporcjonalna do powierzchni odkrytej. Biorąc pod uwagę, że włosy działają izolująco, istotnie odkrytej skóry - twarz, szyja, kark, uszy - jest stosunkowo niewiele. Więcej ciepła stracisz w czapce ale bez spodni niż na odwrót. Ale biorąc ilość ciepła wypromieniowaną na centymetr kwadratowy odsłoniętej skóry przez głowę istotnie traci się sporo więcej.

    0
  • Anonimowy

    jestes azjata? bo oni wierza, ze zrodlem energii jest glowa i splot sloneczny, dlatego je chronia kosztem reszty i potrafia zaierdalac w klapkach z gokymi nogami, ale za to w puchowej kurtce. I dziwia sie, ze im z nosa kapie. Ty lepiej sie przebadaj dlaczego masz takie objawy, bo moze sie okazac, ze jestes na cos chory, np. z krazeniem, jezeli twoj organizm reaguje nienormalnie w sytuacji potwierdzonej fizjologia. Proponuje tez zawsze miec na nogach skarpetki, cos na szyi, rekawiczki i osloniete nerki, dopiero wtedy sprawdz co naprawde cie wyziebia i tego powody. A moze po prostu masz nad glowa wentylator lub strumien z klimy? Slyszales o mikroprzeciagach?

    1
  • JonaszKoranMekka

    Co do trzech króli to w wielu językach są nazywani trzem a magami (od greckiego magoi). W tamtych czasach magami nazywano wyznawców Zoroastrianizmu (Zaratusztrianizmu) czyli starożytnej religii perskiej (irańskiej).

    28
  • jetreay
    jetreay 9 lat temu Odpowiedz

    Język jest podzielony na obszary do odczuwania smaku. Wystarczy polizać cytrynę czubkiem języka a potem sprawdzić czy tak samo się odczuwa smak w innym obszarze

    7
  • Anonimowy

    @jetreay Też mnie zastanawiają te bzdury o smakach na języku, że niby wszędzie jest tak samo. Może kubeczki smakowe od różnych maków są na całym języku, ale na pewno nie są rozłożone równomiernie, co sprawdziłem empirycznie. Ja to sprawdziłem empirycznie z pomocą wódki. Wiadomo czysta jest gorzka, ale jak nabrałem jej do ust i przetrzymałem tam gdzie jest czubek języka (przy dolnych zębach), to jej smaku nie czułem i mi nie przeszkadzał. Brzy szybkim łyku smak się pojawił ale był słabszy niż jak był powolny (dłuży kontakt z częścią języku przy przełyku - odpowiedzialna za gorzki smak). Tak więc i przy piciu wódki można się czegoś nauczyć.

    10
  • Anonimowy

    Ludzie, wszystkie kubki smakowe są na całym języku, tylko w niektórych miejscach jest zagęszczenie konkretnych. Gdyby ktoś wam odciął końcówkę języka, to wciąż odczuwalibyście smak słodki, ale nie tak dokładnie i wyraźnie, jak wcześniej.

    7
  • Anonimowy

    To... co zrobić z tym lunatykiem?

    0
  • Anonimowy

    W sensie, czy obudzić aby zrobił sobie krzywdę?

    0
  • whateverworks

    Podobno najlepszą metodą wybudzenia jest cicho powtarzać jego imię, potem coraz głośniej i głośniej, żeby ocknął się "naturalnie".

    16
  • Czupakabura

    Pier*olnij go patelnią przez łeb, wtedy masz pewność, że się nie obudzi i nie zrobi sobie krzywdy.

    32
  • Anonimowy

    zatkaj mu nos, obudzi się po kilku sekundach.

    0
  • radek-krolak

    a co byłeś w kosmosie? naczytałeś się jaki pierdół o żabkach i teraz p********z głupoty

    -9
  • Anonimowy

    Teraz wiem dlaczego te korytarze pod stadionami tak wyglądają - wszystkie kibole myślą, że ten popularny mit o vomitorium to prawda.

    29
  • EAaqT0tES6BVTXIb

    Mit nr 21. Dwa tysiące lat temu żył facet, który chodził po wodzie, zamieniał wodę w wino, uzdrawiał i ogólnie czarował :P

    16
  • Anonimowy

    @Tłusty burżuj pozdrawiam polaczków którzy wciąż łapią się na testovirona, obrażanie papieża itd.

    -28
  • stefano123

    Czyli jednak sześciu króli!

    12
  • Kelin
    Kelin 9 lat temu Odpowiedz

    @stefano123, czterech. Kier, Karo, Trefl i Pik.

    0
  • Anonimowy

    Ok, gotowanie makaronu z olejem może i nie ma wpływu na sklejanie, ale to nie chodzi o samo gotowanie, a o moment odcedzania, kiedy olej pozostaje na powierzchni makaronu czy pierogów i dzięki temu nitki nie sklejają się ze sobą. Poza tym najczęściej makaron i pierogi sklejają się właśnie PO gotowaniu, a nie w trakcie. Więc trochę przekłamany ten "anty-mit" w kwejku powyżej.

    52
  • Anonimowy

    Nie jedyny. To językiem też. Że różne kubeczki smakowe są rozmieszczone na całym języku nie znaczy, że są one ułożone równomiernie. Dlatego różnymi częściami języka odczuwa się różne smaki. Jak nie wierzycie spróbuj czubkim języka gorzkiej, czystej wódki. Smak nie będzie tak intensywny ja przy przełykaniu. Dodatkowo możesz się dzięki temu napić w celach poznawczych i naukowych.

    27
  • kosterox

    nie kopiuj boxdela ty p***o jebana w dupe

    -43
  • 7

0.055300951004028